dinsdag 8 juli 2014

Oud in nieuw


Florence is een stad, waarin oud en nieuw gemakkelijk samengaan. Vele gebouwen hebben al eeuwenlang dezelfde functie: ze zijn monument en eveneens een levend organisme. Twee mooie voorbeelden hiervan staan al in de directe omgeving van onze straat, de Via Dell'Oriuolo. Het Arcispedale di Santa Maria Nuovo werd al in 1286 gesticht door Folco Portinari, de vader van Dante's Beatrice, en is nog steeds een belangrijk ziekenhuis in de stad, waar ziekenauto's met loeiende sirenes af en aan rijden. Het heeft een prachtig versierd voorportaal uit 1612, waar je maar mooi onderdoor loopt als je een zieke bezoekt!
Als naaste buren hebben we het  voormalige Klooster van de Oblaten, dat recent is omgetoverd tot een moderne bibliotheek, waarin oud en nieuw fenomenaal in evenwicht zijn gehouden.
Het is een openbare bibliotheek, hoewel voornamelijk bezocht door studenten. De tweede verdieping heeft een open loggia, die wordt aanbevolen als een van de koelste plekken in de stad, met een cafetaria die uitkijkt op de koepel van de dom. De tuin van de jeugdbibliotheek is van een betoverende charme en biedt ook nog eens mooie leesplekjes in de schaduw, bijzonder welkom in deze pittige temperaturen: www.biblioteche.comune.fi.it/biblioteca_delle_oblate.

Zo is Florence vol verrassingen als het gaat om het combineren van oud en nieuw en ook nieuw kunstenaarstalent wordt gekoesterd, zoals in de tentoonstelling van gearriveerde en jonge edelsmeden in een prachtig bankgebouw waar je toevallig langs- en dan binnenloopt. Ook zonder goud en zilver ademt het hele gebouw geld en chique en laat ons als bezoekers daarvan meegenieten. Wandel door Florence ontspannen doch alert: de stad houdt haar grootste verrassingen vaak ingetogen verborgen
Een traditionele Johannes de Doper op hippe sokkel in de hal van de bibliotheek
......


Moderne kunst in de tuin van het bankgebouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten