woensdag 2 juli 2014


Dinsdag 1 juli en woensdag 2 juli

Dinsdagochtend om 08.00 uur verzamelen aan de oever van de Arno. Een mooie schaduwrijke plek met een koffietentje, zeg maar tentje want de koffie mocht geen naam hebben.
Ik had op maandag al enkele schetsen gemaakt en had daardoor al een idee welk deel van het landschap ik wilde schilderen. Ik heb gekozen voor een doorkijkje tussen donkere bomen door naar een brug in de verte en een aantal huizen met de typische Toscaanse kleuren.
Ik heb geschilderd op een paneel van 24 x 30 cm. Ik heb gebruik gemaakt van een rode imprimatura of onderschildering gemaakt van gebrande siena verdund met terpentijn. Dit geeft een mooi warm rode kleur die later een rol gaat spelen in het landschap.
Vervolgens het landschap opgezet met een spitse kwast met een mengsel van ruwe omber en ultramarijn blauw. Alleen de belangrijkste elementen worden geschetst, bomen, de oevers van de rivier, de brug en de huizen in de verte. Je kunt hierbij gebruik maken van de Sight-size methode maar Daniele doet dat niet. Het hangt natuurlijk af van je tekenvaardigheid of dat zo alla prima lukt. Belangrijk bij het schetsen is het perspectief; lopen de lijnen in de goede richting. Dit controleer je door je penseel langs de lijn te houden en te controleren of deze lijn ook in de schets goed staat.
Als dat gebeurd is worden de donkere delen ingeschilderd. Er worden vier tinten donker aangemaakt op het palet van donker naar licht. Elk object heeft een andere toonwaarde en ook binnen een object heb je verschillende toonwaardes. Een boom heeft een lichte kant, een voorkant, een schaduwkant en een onderkant met slagschaduw. Hier gebruik je dus de vier verschillende tinten voor. De boom krijgt hierdoor direct vorm en volume. Na deze eerste ruwe opzet krijg je een goed idee van de compositie van het schilderij en kun je beoordelen of het tafereel voldoende interessant is. Je kunt er altijd voor kiezen om bepaalde minder interessante objecten weg te laten of nieuwe elementen erin te plaatsen.

Genoeg theoretische verhandeling voor deze keer. De kleine landschapsklas verspreidt zich over het gebied en iedereen gaat aan de slag. Daniele loopt rond en dat betekent dat je toch de meeste tijd op jezelf bent aangewezen. Enkele cursisten hadden nog nooit met olieverf gewerkt, alleen met acryl. Voor hen was het een hele opgave om te beginnen. Langs de oevers van de Arno zitten nogal wat muggen en ander ongedierte. Een flesje anti-insecten spul is geen overbodige luxe.

Genoeg voor vandaag. Met dit schilderij ben ik dinsdag begonnen en heb woensdagochtend de puntjes op de i gezet. Zie foto's voor het resultaat.

 
Het landschap en de ezel
 
 
 
Mijn vertaling van het landschap.
Als je goed kijkt zie je de rode onderschildering door het groen.

1 opmerking: