vrijdag 6 juli 2012

Eerste week zit erop

De laatste werkdag van de week. Wederom gesleuteld aan het model en gecontroleerd of alles klopt. Dit is van groot belang. Er mag niets wringen als je er naar kijkt. De man moet op zijn gemak staan rustend op het standbeen. Het prepareren van het doek gebeurt op bijna dezelfde manier als we gewend zijn. Het enige verschil is dat het prepareren gebeurt voordat je gaat tekenen op het doek. Voor het aanbrengen van de onderschildering wordt gerectificeerde terpentijn gebruikt met een paar druppels lijnolie. Deze lijnolie zorgt ervoor dat het doek de verf niet zo absorbeert. De kleur is afhankelijk van het schilderij; wij gebruiken ivoorzwart met ruwe omber in de verhouding 1 : 3. Het droogt iets minder snel maar het schildert een stuk prettiger. 
Hier is de tekening van mijn model Giovanni fase 4.



Ik wil ook nog iets kwijt over het tekenmateriaal. Ik heb gewerkt met houtskool op een manier die ik niet eerder heb gezien. De vierkante blokjes houtskool worden geslepen op een plankje met fijn schuurpapier. Je houdt het houtskool onder een hoek van 30 graden en schuurt een schuine zijde aan het houtskool ongeveer tot het midden. Dan draai je hem om en schuurt de andere kant weg tot het midden. Hierdoor ontstaat een heel scherpe beitelvormige punt. Je kunt er prachtig dunne lijnen mee trekken.

Vanavond hebben we welkomstdiner in een klein Palazzo in de binnenstad met alle cursisten die meedoen aan de zomerschool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten