dinsdag 3 juli 2012

Eerste ochtend model

Zo, de eerste ochtend model zit erop. Drie uurtjes schetsen en een uitgebreide uitleg en demonstratie. Het schetsen en opzetten van het model wordt gedaan met de sight-size methode. Ik leg dat wel uit als ik weer terug ben. Het komt erop neer dat je het model even groot ziet als de tekening op papier. Dat eist dat je op enkele passen afstand moet gaan staan van de ezel. Vanaf dit punt kun je alles meten en controleren net zolang tot het model er perfect op staat. Voor bijgaande tekening heeft het model drie keer 25 minuten geposeerd. Het gaat allemaal stap voor stap en we nemen alle tijd om de tekening te vervolmaken.
De tekening is de basis voor het schilderij dus belangrijk om alle details zo goed mogelijk te verkennen.




















De groep bestaat uit 8 mannen en 6 vrouwen. De meesten zijn jong maar zijn ook enkele middelbaren bij en om jullie gerust te stellen, ik ben niet de oudste. Een heel internationaal gezelschap, veel Amerikanen maar ook enkele Turken, een Schotse, een Noor en zelfs een Belg, Rudy van Antwerpen. Op vrijdagavond hebben we een gezamenlijk welkomstdiner zoals ze in dienst noemen een "icebreaker".

Inmiddels is het hier bloedheet. Wel fijn voor het model wat minder voor ons. Vanmiddag ga ik de tijd nemen om kunst te kijken of liever gezegd te ondergaan. Als je oog voor detail hebt dan zie je dat de maker van het beeld van Brunelleschi op de Piazza del Duomo hem zo heeft gepositioneerd dat hij vanaf zijn ontwerptafel met de passer in de hand omhoog kijkt naar de koepel die hij met zijn geestesoog moet hebben gezien nog voordat hij werd gebouwd. Voltooid toekomstige tijd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten