maandag 25 september 2017

Workshop model in de ruimte Svetlana Tartakovska Groningen

Workshop “Model in de ruimte”. 
Docent: Svetlana Tartakovska


Dag 1  Maandag 25 september 2017
Om 10.00 uur melden in het atelier van Svetlana.  Eerste kennismaking met Svetlana, met 6 deelnemende dames en met model Bert. Al snel bleek dat Svetlana ook een workshop heeft gevolgd bij Jura Bedic op de Florence academy of art.

De les begon met het maken van kleine schetsjes van 5 x 5 cm om de compositie te bepalen. Daarbij maakt ze gebruik van de gulden snede of simpelweg de lijnen op 1/3of 2/3e  van het doek. Een model in het midden is niet spannend. Ze laat daarbij een aantal voorbeelden zien.
               
Bij het opzetten van de schets concentreer je je op vier toonwaarden en deze zet je in je tekening. Zo kun je zien of de compositie interessant en in evenwicht is. Onderstaand een voorbeeld van twee peren.



Als je een keuze hebt gemaakt voor een compositie start de volgende fase; de toonwaardeschets

Het doek of paneel waar het model op moet komen staan krijgt een onderschildering van ruwe of gebrande omber. Svetlana gebruikt hiervoor gebrande omber. We gebruiken in de workshop papier waarop je met olieverf kunt schilderen. Veeg het papier met een doel egaal. Zorg dat het papier tegen de zijkant van de ezel wordt geplakt zodat er niets zit tussen de tekening en het model.

   
                           
Verdun wat verf met terpentijn en schets het model op het papier. Dit gebeurt met de zijkant van een platte kwast. Gebruik hoofdlijnen en richtingen, nog geen details.


Vervolgens wordt de donkerste toonwaarde zorgvuldig aangebracht op de juiste plaatsen en met de juiste vorm.  Let hierbij niet teveel op details maar concentreer je op de vorm van de plekken met de donkerste toonwaarde. Schakel je hersens zoveel mogelijk uit. Teken wat je waarneemt en niet wat je denkt te zien.

 


Als de donkerste plaatsen zijn ingevuld kun je met een droge schone kwast de randen van de donkere plekken waar nodig verzachten. Zo kun je ook al beginnen met een vorm van modelleren.

Ga verder met de volgende wat lichtere grijstint. Zoek deze plaatsen op en arceer deze gebieden met iets meer verdunde verf.



Deze stappen herhaal je met de derde en vierde lichtere toonwaarden. Kijk door je oogharen naar het model. Je ziet dan veel minder details. Die moet je in deze fase ook nog niet schilderen.
Kijk ook of de achtergrond lichter is dan het witte jasje van het model. Geef dit ook met een grijstint aan. Het belangrijkste onderdeel van het model is het gezicht. Daar moet de aandacht van de kijker naar toe getrokken worden. Dit bereik je door de rest van het model donkerder te houden en niet te gedetailleerd te werken. Dit leidt de aandacht af.

Na een dag werken is dit het resultaat. Voor morgen alle feedback meenemen voor het volgende model Rosa.




2 opmerkingen: